Vale-kisirr ja peediga riisiroog

Esimene sai tehtud hilissuvel-varasügisel.

Keetsin pruuni riisi; samal ajal puhastasin peaaegu terve granaatõuna, hakkisin veidi üle ühe sibula, pool antoonovkat, tõin õuest murulauku, münti, natuke naati ja võilille. Vintskemad mündilehed segasin riisi sisse kohe, kui ta valmis oli, samamoodi lisasin veel kuuma riisi sisse natuke tomatipastat ja hakkisin 1 tšillikauna (mitte eriti kange). Seejärel segasin riisi granaatõuna ja sibulaga, hakkisin sinna 1 suure kollase tomati, maitsestasin sumahhi, musta pipra, soola, veidikese granaatõunasiirupiga, kõige lõpuks hakkisin kogu õrnema rohelise ja segasin ära.

Tuli mõnus, sõime fetalaadse lambajuustuga.

***
Teine tekkis sellest, et A. oli peete küpsetanud, osa tegi ta kohe küüslauguga tatra juurde salatiks, osast tegin mina hapukapsa ja heeringaga salatit ja üks peet jäi üle. Ühtlasi oli üle ühest A. lihaküpsetamisest jäänud leemekallerdist ja natuke värsket sellerit.

Niisiis praadisin sibulat (klaasjaks), samal ajal hakkisin sellerit ja lisasin selle kah pannile (ainult kõige ilusamad õrnemad lehed jätsin garneeringuks üle), samuti küüslauku, värsket ingverit ja värsket (niivõrd-kuivõrd) kollajuurt ehk kurkumit. Siis lisasin apteegitilli seemneid, koriandriseemneid, india köömneid, mitu peotäit riisi ja vett. Kui keema läks, panin leemekallerdise sinna sulama. Hakkisin 1 suure antoonovka ka sinna hulka ja lasin keeda. Vahepeal puhastasin peedi ära, tükeldasin, lasin paari tilga palsamiäädika ja supilusikatäie meega seista.

Kui riisindus enam väga vesine ei olnud, lisasin ka peotäie rosinaid ja selle peedisegu, natuke kaneeli ja jahvatatud ingverit. Tõstsin panni kõrvale ja röstisin sama pliidiplaadi peal mitmesuguseid seemneid ja hakitud pähkleid, mis tahtsid ärategemist, et elu sisse ei tuleks. Tõin õuest natuke maitserohelist, hakkisin koos kõrvalepandud sellerilehtedega garneeringuks, seemned-pähklid võtsin kah garneeringuks. Natuke riivjuustu veel peale, kokkuvõttes väga mõnus. A. oli samuti üllatavalt rahul, ma kartsin, et järsku need paar palsamiäädika tilka teevad tema jaoks liiga hapuks, aga ei. Rahuloldav.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s