Umbrohu-leivakõrvane

Oi, oi, ma tegin nii head leivakõrvast just.

Õhtul, kui veel valge oli, olin haaranud õuest igaks juhuks priske peotäie umbrohtu (naati ja võilillelehti segamini) ja ära pesnud, et äkki tahan pärast pimeda tulekut süüa, salatiks näiteks. Unustasin ära. Kui märkasin, ei tahtnud lasta liiga ära närtsida, lasin panni peale tilga oliiviõli, hakkisin 1 suure küüslauguküüne, lasin õlisse soojenema, sel ajal hakkisin selle umbrohupeotäie nii peeneks, kui viitsisin ja jõudsin, viskasin panni peale küüslaugu juurde, keerasin enam-vähem kohe kuumuse ära, sest küüslauk hakkas liiga pruuniks minema, ja segasin hoolega. Siis lõikasin sidrunist väikese viilu, pigistasin mahla umbrohu peale, natuke piserdasin soola ka.

Sain sellest kolme sepikuviilu jagu leivakatet. Kaks esimest tegin nii, et määrisin karamellsibulaga hummust alla (sest oli parajasti külmkapis) ja mätsisin umbrohu peale, oli hea. Kolmanda peal ei viitsinud hummusega jamada, kühveldasin kõik ülejäänud umbrohu pannilt sepiku peale, nii oli ka hea.

Pikapeale läheks ehk mõruks, aga niiviisi kolme sepikuviilu jagu oli küll täiesti jumalik. VÕimalik ka, et kui ma oleks hoolsam olnud ja küüslaugu vähem pruuniks lasknud, siis oleks kulunud rohkem sepikuid, et mõru hakkaks tunduma. Aga ega mul rohkem seda kraami ei olnudki.

Kui koos küüslauguga pannile ka mingeid seemneid visata, siis oleks juba tõhusam toit, siis sööks võib-olla kartuli või mingi pudru või makaroni kõrvale lisandiks.

Ma ei teagi, mis selles nii kohutavalt mõnus on. Selge see, et mulle meeldib praetud küüslauk, soolasus, happesus ja kerge mõrudus on koos samuti päris heas tasakaalus – ja naat annab umamit juurde – aga võib-olla on põhiline just konsistents. Hea konsistetsi jaoks ei tohi need umbrohud muidugi liiga vanad olla. Kevadetoit – või hilisemal aastaajal selline toit, mida saab teha paar päeva pärast niitmist.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s