Kohupiima-õunakook

Inspireerusin Ragne blogi retseptist ja selle algversioonist Toiduteo blogis – niiviisi, et kogused võtsin pigem Ragne järgi, täidise pigem Toiduteo moodi, aga modifitseerisin lõpuks ikka enda käe järgi. Näiteks ei viitsinud ma võid sulatada, vaid tegin puru nii, nagu teeks tavalist riputist külma võiga, ja vanillisuhkrut ma reeglina pigem väldin (välja arvatud rabarberiga, kus ma olen hakanud tal isegi mingit funktsiooni nägema).

Kõigepealt puhastasin 5 plekilist antoonovkat ja lõikasin viiludeks.

Siis panin kaussi 2,5 klaasi jahu ja umbes 2/3 klaasi suhkrut, tükeldasin sinna otsa suvaliste tükkidena 150 g külma võid ja hakkisin kausis noaga ringi, kuni võitükid läksid peenemaks ja ma ei viitsinud rohkem hakkida, siis näppisin edasi, kuni ebaühtlus ei olnud enam liiga suur. Viimasel hetkel tuli meelde, et ka küpsetuspulbrit oli vaja – segasin kähku 1 tl soodast ja 1 tl sidrunhappest, uhmerdasin üle ja segasin ülejäänud puruga. Õigem oleks olnud kohe jahu ja suhkruga segada, aga etteruttavalt võin öelda, et sellest hilinemisest midagi halba ei sündinud.

Valasin pool puru teise kaussi ootama; esimesse kaussi lõin juurde 1 muna ja mõõtsin pool klaasi vanavõitu kefiiri. Segasin selle tainaks, määrisin oma kõrge servaga, aga väikesevõitu formaadiga ahjupanni võipaberiga üle, puistasin maisipulkadest jäänud puru riivsaia asemel peale ja mätsisin taina pannile. Õunad ladusin peale, puistasin neile heldelt kaneeli.

Keerasin ahju soojenema (oma ahju käredust arvestades 160 C peale).

Tainasesse kaussi lõin 2 muna, veidi üle poole klaasi suhkrut ja kloppisin segi; siis lisasin ühe 300-grammise topsitäie kohupiima ja pigistasin hapukoorepakist ebamäärase koguse, millest oletasin, et võiks olla umbes 100 grammi. Pigistasin sinna poole sidruni mahla ja segasin kõik ära. Maitsesin ja lisasin tiba suhkrut veel.

Mätsisin kohupiimasegu koogi otsa õunakihi peale, puistasin ootele pandud puru kõige peale; avastasin, et praeahi ei ole veel valmis, sest tuli kustub alles siis ära, kui ma nupu 120 peale keeran; otsustasin, et mis siis, küpsebki rahulikumalt läbi ja ei kipu ära kõrbema, keerasin nupu 160 peale tagasi ja panin koogi ahju.

Küpsetasin niiviisi umbes 30 minutit, siis uurisin; pealt oli juba pruun; keerasin tagumise külje ette ja panin ahju tagasi; üks 5 minuti pärast keerasin tule täitsa maha ja lasin koogil ahjus edasi taheneda, ise läksin välja.

Tuli täitsa hea mahlane pehme maitsega ja toitev kook. Palju ka: see sügav pann oli ääreni täis. Ometi sõime ta selle õhtu ja järgmise päeva peale täitsa ära.

Põhi oli huvitava maitsega, meenutas nagu pärmitainast. Mõtlesin, et huvitav, kas see maitse tuleb kefiirist (kefiirikultuur peaks minuteada mingit pärmseent sisaldama) või annab kohupiima happesus tunda ja ma ajan selle pärmitaina hapukusega segi.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s