Kalasuppi tegin

Olen olnud haige, haige, haige, tähendab, nädalavahetus otsa sõin peamiselt kiirnuudleid, sest mul on nende suhtes mingi ebausk, et need aitavad. Ja pealegi oli mul lisaks haigusele ka kole kiire.

Esmaspäeval võtsin vaba päeva, mis viis selleni, et õhtul hakkasid kalasupi ideed pähe tulema. A. oli millalgi ostnud külmutatud kala (kassile külmutatud räimi ja enda tagavaraks argentiina merluusi rümpasid), ma kirtsutasin mõttes natuke nina, sest uih külmutatud ja aih kauge maa kala, aga avalikult ei hakanud nägusid tegema, sest tal ei pea olema täpselt samad toidupõhimõtted nagu minul ja kui ma hakkaks virisema, siis saaksin võib-olla tulemuseks mehe, kes jätab toiduga tegelemise puha minu hooleks. Mõtlesin ka, et okei, las nad siis olla seal sügavkülmas, äkki kunagi läheb vaja.

No ja nüüd oligi see moment, kus tuli supiisu ja väga põhjalikult ei viitsinud poode kammida.

Tõin poest kõigest juursellerit ja sidrunit supitäienduseks.

Protseduur oli pärast pikka kaalumist selline: lasin umbes liitri vett veekannuga kuumaks; panin väiksesse potti loorberilehe, mitu valge pipra tera, kaks vürtsitera, näputäie apteegitilliseemneid ja näputäie tavalise tilli seemneid ja valasin neile kuuma vee peale; ja panin siis pliidile; niipea, kui vesi uuesti mulisema hakkas, pistsin kolm külmunud merluusirümpa potti.

Nüüd läks hulk aega, enne kui vesi külmunud kalaga koos uuesti keema läks ja oleks olnud mõtet vahtu riibuda. Selle aja sees lõikasin selleri küljest ühe tüki lahti, puhastasin ja lõikasin kuubikuteks; puhastasin ühe jämeda porgandi, see läks poolviiludeks; puhastasin kaks sibulat – ja veerandviiludeks.

Nüüd oli natuke vahtu tulnud, korjasin ära; kui oli selge, et keeb, lasin paar minutit keeda ja kurnasin leeme läbi jõhvsõela suuremasse potti. Väikest kalakeedupotti loputasin põgusalt ja panin sinna kaks muna keema.

Suurema potiga panin leeme uuesti tulele, niipea, kui keema läks, viskasin selleri ja porgandi sisse; ise puhastasin kaks kartulit ja lõikasin kuubikuteks. Siis viskasin ka sibula potti; asusin seda keedetud kala puhastama, õnneks ei olnud palju luid. Pärast esimese kala puhastamist viskasin ka kartulitükid potti, siis puhastasin rahulikult edasi, kuni gemüüse supi sees pehmenes, millalgi selles vahes võtsin ka munad keemast ja ehmatasin nad ära.

Aeg-ajalt katsusin, kas porgand-kartul on pehme; kui juba oli, keerasin tule täitsa ära, pigistasin potti poole sidruni mahla, lisasin kogu puhastatud kalaliha ja julge supilusikatäie võid.

Ühe kahest keedumunast hakkisin kahvliga läbi garneeringuks – niipalju, kui isu oli, panin otse oma portsule, ülejäägi supipotti. Teine muna jäi homseks (A. hakkas juba magama minema, tema sööb alles homme ja nii saab ka tema supi peale värskelt hakitud muna).

Natuke pudistasin kõige lõpuks kuivatatud sellerilehepuru ja estragoni kah peale – esimese hooga oleks tilli tahtnud, aga ei olnud ja siis kombineerisin seda, mis veel tundus kalasupiga sobivat.

Jube hea tuli, midagi pole öelda. Must leib sobis hästi kõrvale.

Pealekauba: kassi rõõmuks jäi kala puhastamisest üle palju pehmeid tükke, mida ma ei kartnud talle anda – nahka, sellist liha, kus on imelühikesed luud sees, nii lühikesed, et ma ei kartnud neid kurku kinni jäävat. Üldse maitses see kala kassidele hästi – üks võttis lõviosa tahketest jääkidest, teine lakkus tema järel selle jäägitaldriku puhtaks ja sõi ära kõik supivahu. Ja siis leidis esimene kompostiämbrist üles need selgrood, mida ma polnud julgenud talle anda ja tegi omal vastutusel otsuse üks selgroog katki närida ja osalt mööda köögipõrandat laiali puistata, nagu ma pärast leidsin. Suurem osa lõpetas siiski tema kõhus ja nagu näha, on ta edasi terve ja priske, nii et hästi läks.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s