Oakiirtoit; rabarberikook; ja seenepipstükk

Enne Pärnu hansale sõitmist jõudsin veel ühe kiirtoidu kokku keerata.

Poes müüdi kampaaniahinnaga “Õlleoa” nimelist konservi. Mulle põldoad maitsevad, tõin koju, kui odavalt antakse.

Kodus lõikusin pannile praadima natuke suitsupõske, hakkisin juurde ka ühe sibula, lasin natuke olla; siis tükeldasin sinnasamma ühe küüslauguküüne, poolteist väga suurt tomatit, lasin veel veidi olla ja keerasin sinna ka veidi üle poole oapurgi tühjaks. Soola ei pannud, sest need oad on niigi soolased.

Tuli midagi supi ja ühepajatoidu vahepealset, hiigla hea maitsega.

A. kiitis ka. Mis on hea märk, sest näiteks teisest minu lemmikkonservist (aedoad tomatikastmes) tehtud toidust ta eriti ei hooli, ütleb, et konservi maitsega. Nähtavasti hakkab konservimaitse siis puhastele ubadele vähem külge kui tomatikastmele. Või maitsevad talle lihtsalt põldoad rohkem.

Järgmine päev pikendasime sama toitu veel paari tomati ja ülejäänud ubadega.

*

Rabarberikoogi tegin sama menetlusega nagu ükskord varem õunakooki – et hapukooremuretaina retsepti järgi, aga osa hapukoore asemel kohupiim (seekord üks pahaks minna ähvardav ricotta). Keskelt tuli ehk natuke pehme, aga maitse oli hea. Sai kiiresti otsa.

*

Nüüd olen hansalt tagasi, pärast seda koormust tundub kõik kerge ja nii tegin täna mitme orgunniliigutuse ja kingsepal käimise ja tõlkimise kõrvalt veidi edevamat sööki ka. Kuigi tegelikult ei olnud eriti raske. Ja suuremat sööki sellest ei saa, suurema söögi eest hoolitses A., kellega ma olen nüüd ühte ajagraafikusse sattunud – tähendab, sõime lõunaks tatart kalakonserviga (skumbria õlis – või oli ta nüüd sardinella, igatahes sellest päevalillepildiga sarjast), salatiks hakitud tomatit kõrvale, veidi majoneesi juurde. Ka see on lihtne ja hea.

Aga kuna tomatid olid peaaegu otsas ja tatar sai päris otsa, läksin poodi varusid täiendama ja ostsin muu hulgas hästi suuri šampinjone – 8 tk – ja mõtlesin, et täidaks õige ära.

Kodus tegin kõigepealt paar kuivanud musta leiva viilu nii väikesteks tükkideks, nagu jaksasin (kõigepealt murdsin sõrmedega, siis tampisin veel uhmrinuiaga uhmris ka). Siis hakkisin sinna otsa šampinjonijalad, ühe viilu küüslaugupekki, natuke rohelist (naati, leeskputke, veidi murulauku, paar lehte puju ja üks raudrohuleht, sest mulle tundus, et puju ja raudrohi võiks pekiga sobida), ühe ärakuivanud sinihallitusjuustukontsu; pudistasin sinna veel näputäie aed-liivateed ja näputäie majoraani ja segasin natuke majoneesi juurde, et see segu vähem pudiseks. Soola ei lisanud üldse, sest pekk ja juust on ise soolased. Ja siis panin praeahju käima, määrisin ühe ümmarguse koogivormi võipaberiga üle, mahutasin šampinjonid sinna suure vaevaga ära ja toppisin segu šampinjonide sisse tagasi (mahutasin ja mahutasin ja ära mahtus!), piserdasin natuke õli peale ja küpsetasin (kõigepealt käisin 5 minutiks tööd tegemas, siis tulin vaatasin, mis seis on, pöörasin vormi tagakülje ettepoole ja lasin veel 5 minutit olla, siis keerasin tule ära ja jätsin jääksoojuse kätte).

Tuli väga maitsev, ainult et mahlu nõrgus välja ja jäi vormi põhja, niisiis sõin sepikuga, sest kesse siis leemekest raisku laseb. Ise mõtlesin, et oleks kohe võinud seentele sepikuviilud külje alla panna, siis oleks need seeneleemega läbi küpsenud. Või äkki isegi mõne neistsamadest kuivanud leivaviiludest, millest ma täidise jaoks leivapuru tegin. Noh, teinekord targem.

See leivapuru oli seal muide superhea – ma olin veel kartnud, et jääb liiga kõva, aga tänu oma kuivusele jäid need seenemahlade sees just parasjagu krõbedad. Ja soolasus tuli täidisekomponentidest täpselt paras.

Advertisements

One thought on “Oakiirtoit; rabarberikook; ja seenepipstükk

  1. Pingback: Värske kartul ja tikrid | Läbikäigu köök

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s